Dobri politiki


Ali takšen pojem sploh obstaja?

Ampak, saj MORAJO obstajati tudi dobri politiki (samo težko jih je najti)!


Na tem mestu bomo iskali dobre slovenske politike (modre in poštene)

ter vsaka dva tedna po enega dodali na lestvico...

Spreminjali pa bomo tudi vrstni red...

 


Računamo, da bomo s tem tudi pomagali volivcem pri odločitvah v pomembnem volilnem letu 2012!


1. mesto

Ivan Oman

Ponosni kmet, ki pa po razgledanosti in tekočem jeziku prekaša večino formalnih intelektualcev. Igral je bistveno vlogo pri demokratizaciji Slovenije (ustanovil prvo opozicijsko organizacijo v Jugoslaviji) ter pri osamosvojitvi Slovenije, tudi kot član njenega prvega predsedstva. V skrbi za nadaljnjo usodo Slovenije je v letu 2010 prevzel še vodstvo Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve. Predvsem pa: z brezhibno (pogumno, pošteno, načelno, odkrito, neomadeževano) politično preteklostjo!

Gospod iz Zminca


2. mesto

Lojze Peterle

Ustanovitelj stranke Slovenski krščanski demokrati, predsednik prve demokratično izvoljene slovenske Vlade, podpredsednik Vlade RS in minister za zunanje zadeve RS, prvi podpredsednik Evropske zveze krščanskih demokratov, soustanovitelj Nove Slovenije-krščansko ljudske stranke, poslanec NSi v državnem zboru, opazovalec v Evropskem parlamentu (poslanska skupina EPP-ED, evropski poslanec, Evropejec leta 2003, Evropski poslanec leta 2008 (2008 MEP Award) v kategoriji "Zdravje in varnost hrane".

Evropski poslanec


3. mesto

Janez Janša

Kot oporečnik v  komunistični Jugoslaviji je postal jedro slovenske pomladi, eden od bistvenih tvorcev in voditeljev Demosa, načrtovalec osamosvojitve in vojaške obrambe Slovenije, ključna oseba – minister za obrambo – v vojni za Slovenijo, predsednik Vlade, predsedujoči Evropske komisije, v sedanjem mandatu predsednik največje opozicijske stranke SDS in najbolj verjetni zmagovalec na naslednjih volitvah.

Voditelj slovenske pomladi


4. mesto

Radovan Žerjav

Predsednik stranke SLS, bivši minister za promet. Visoko mesto si je prislužil v zadnjem letu z zrelo in načelno politiko: brez kalkulacij o političnih točkah je (kot opozicija!) podprl nepopularno pokojninsko reformo. Napovedal je, da bo njegova stranka pri predlogih za spreminjanje ustave »vedno zelo konservativna«.

Odgovorno tudi v opoziciji


5. mesto

Ljudmila Novak

Potem ko je kot županja občine Moravče dobila veliko izkušenj v lokalni samoupravi, se je začela politično udejstvovati tudi na državne nivoju in nato tudi kot evropska poslanka. Kot predsednica stranke Nova Slovenija je ohranila veliko aktivnosti in vitalnosti tudi potem, ko stranka ni prišla v Državni zbor. Odmevna je predvsem vseslovenska akcija Zbor za vrednote. Dokazuje, da lahko tudi ženske dosežejo najvišje položaje v politiki.

Aktivna doma, v občini, državi, EU...


6. mesto

Gregor Virant

Politik, ki deluje bolj strokovno, kot strankarsko. V Vladi Janeza Janše 2004-2008 je kot minister za javno upravo začel s temeljito reformo javnih služb v Sloveniji, ki vključuje modernizacijo in racionalizacijo storitev. Bil je tudi dober pogajalec s pogajanjih s socialnimi partnerji. Predsednik Zbora za republiko.

Vse na enem mestu...


7. mesto

Romana Jordan Cizelj

Doktorica znanosti s področja jedrske tehnike! Je članica številnih mednarodnih strokovnih združenj, med drugim tudi Upravnega odbora in podpredsednica Slovenskega odbora za NATO ter Svetovalnega odbora Mednarodne ustanove - fundacije za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF). Kot evropska poslanka zelo skrbno ter intenzivno obvešča svoje volilno telo o vseh pomembnejših dogajanjih in odločitvah, predvsem tudi preko Facebooka.


Resnično ljudska poslanka
 


8. mesto

Jelko Kacin

Po prvih demokratičnih volitvah leta 1990 je postal namestnik takratnega obrambnega ministra (sekretarja za obrambo) Janeza Janše. Leta 1991 je postal minister za informiranje, ustanovil Slovensko tiskovno agencijo in med slovensko osamosvojitveno vojno zaslovel z vsakodnevnimi tiskovnimi konferencami. Kasneje večkratni poslanec v Državnem zboru, predsednik stranke LDS, član stalne delegacije v Svetu Evrope, sedaj pa Evropski poslanec.

Junak vojne za Slovenijo


9. mesto

Žiga Turk

Je redni profesor za gradbeno informatiko in dokumentacijo na FGG, sicer pa tudi »popoldanski politik«, bloger itd. itd. V letih 2007-2008 je bil minister za razvoj v Vladi republike Slovenije. Od novembra 2008 je bil generalni sekretar Skupine za razmislek o prihodnosti Evropske Unije. Kljub povezavi s stranko SDS ohranja tudi samostojno politično držo ter jo tudi javno artikulira, kot na primer v zvezi s »objavljenimi arhivi«.

Ustanovitelj revije Moj Mikro


10. mesto

Mojca Kucler Dolinar

Poslanka v Državnem zboru od leta 2004 in predsednica Odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje, članico slovenske delegacije pri parlamentarni skupščini Sveta Evrope. Bivša ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. V času slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije, v prvi polovici leta 2008, je predsedovala Svetu ministrov Evropske unije. Članica vodstva Nove Slovenije.

Dobra kandidatka za ljubljansko županjo


11. mesto

Tone Peršak

Kot eden najbolj družbeno aktivnih slovenskih pisateljev se je vključil v slovensko pomlad in bil na listi stranke SDS izvoljen v prvi svobodni slovenski parlament. Bil je tudi predsednik Društva slovenskih pisateljev. Od leta 1999 je župan v občini Trzin, ki je pod njegovim vodstvom doživela eno najbolj dinamičnih stopenj rasti in gospodarstva ter dvig družbenega standarda.

Soavtor pisateljske ustave


12. mesto

Milan Zver

Evropski poslanec, ki se nenehno trudi vzdrževati stik z volivci v Sloveniji, med drugim tudi preko facebooka. Pred tem pa predavatelj in raziskovalec (med drugim tudi urednik zbornika "Pučnikova znanstvena in politična misel", ki je izšel leta 2004), svetovalec Vlade RS, državni svetnik, minister za šolstvo in šport. Leta 2008 je uspešno vodil Svet Evropske unije za Izobraževanje in mladino. Eden vodilnih v stranki SDS.

Nova generacija facebook politikov


13. mesto

Ljubica Jelušič

Redna profesorica za področje obramboslovja, kjer predava polemologijo, sociologijo in politologijo vojske, mirovne študije, civilno-vojaške odnose, antropologijo vojne ter mirovne operacije. Čeprav pred tem ni bila aktivna v politiki se je izkazala kot zelo dobra ministrica za obrambo in ji očitno usoda Slovenske vojske pomeni več kot politične točke in koalicijske kaprice.

Dobra ministrica v slabi vladi


14. mesto

Matej Tonin

Predstavnik nove generacije neobremenjenih politikov Nove Slovenije, z izkušnjami od občinskega nivoja do Državnega zbora. V okviru magistrskega študija je proučeval osamosvojitev Slovenije in delo prva vlade Republike Slovenije. Napisal je tudi knjigo za naslovom "Prva vlada Republike Slovenije: zakaj so se razšli junaki osamosvojitve?". Zelo opazno je kandidiral za župana občine Kamnik, sedaj pa je občinski svetnik.

Vzorna spletna stran


15. mesto

Valentin Inzko

Kot koroški Slovenec je dosegel tudi lepo karieri v avstrijski diplomaciji. V letih 1996 in 1999 je bil avstrijski veleposlanik v Bosni in Hercegovini. Leta 2005 ga je avstrijski predsednik imenoval za avstrijskega veleposlanika v Sloveniji. Marca 2009 je postal sedmi Visoki predstavnik za Bosno in Hercegovino. Kot predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev zavzema modra stališča glede problematike dvojezičnih napisov.

Visoki predstavnik


16. mesto

Jernej Vrtovec

Kot predsednik Mlade Slovenije – podmladka Nove Slovenije, deluje tako, da izkorišča (logično) nekoliko bolj radikalno pozicijo mladih politikov, tudi za odmevne akcije in javne izjave. Hkrati pa vedno ohranja bistvena stališča in vrednote sodobne evropske »Krščanske ljudske stranke«. To dokazuje tudi odlična organizacija in bogata vsebina 11. Kongresa Mlade Slovenije, ki je potekal maja 2011 v Kranjski Gori.

Mlada Slovenija


17. mesto

France Cukjati

Študiral je gradbeništvo, filozofijo, teologijo in medicino Na parlamentarnih volitvah leta 2000 je bil na listi SDS izvoljen za poslanca v Državnem zboru, dve leti kasneje pa je postal vodja poslanske skupine SDS. Bil je med pobudniki referenduma o zakonu o oploditvi z biomedicinsko pomočjo. V Državni zbor Republike Slovenije je bil izvoljen tudi leta 2004, ter s skoraj dvotretjinsko podporo izvoljen za njegovega predsednika.

Načelnost in izkušnje


18. mesto

Boris Popovič

Župan Mestne občine Koper od 19. decembra 2002, ko je premagal celotno do tedaj premočno lokalno »rdečo politično strukturo«. Kljub občasnim kontroverznim odločitvam (nasprotovanje občini Ankaran) in stalnemu »medijskemu linču« je nedvomno dosegel veliko uspehov za lokalno skupnost, o čemer se lahko na prvi pogled lahko prepriča vsak obiskovalec Kopra.

Obala je naša


19. mesto

Tone Kokalj

Na listi Nove Slovenije je bil leta 2004 izvoljen v Državni zbor Republike Slovenije; v tem mandatu je bil član naslednjih delovnih teles: Odbor za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje, Ustavna komisija predsednik Odbora za zadeve Evropske unije. Bil je tudi uspešen župan občine Vodice. Sedaj je član Izvršilnega odbora NSi.

Nadaljujmo tam, kjer smo končali


20. mesto

Samuel Žbogar

Karierni diplomat, ki je postal minister za zunanje zadeve v Pahorjevi vladi (2008-2011) in prevzel nehvaležno vlogo naslednika prejšnjih dveh ministrov (Peterle, Rupel) iz bolj zgodovinskih časov. V sicer slabi vladi je svoj resor vodil dokaj spretno in strokovno ter skušal ohraniti politično nevtralnost med pritiski z vseh strani (koalicija, opozicija, javno mnenje, EU, NATO, neuvrščeni, OZN…).

Dober politik v slabi vladi


21. mesto

Eva Irgl

Temperamentna Vipavka in poslanka SDS v Državnem zboru
- predsednica Komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti
- predsednica preiskovalne komisije Patria
- članica Odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje
- članica Odbora za visoko šolstvo, znanost in tehnološki razvoj

Aktivna tudi na Facebooku


 

22. mesto

(bo dodano po volitvah)

?

 


 

Vaše predloge lahko pošljete na naslov:

tone.tomazic@siol.net