ZLOM Zgodbe iz Jugoslavije

Odzivi prvih bralcev na knjigo ZLOM

»Prebral na dušek. Nisem mogel nehat.«
(Žiga Turk)

Ni dosti takšnega branja, takšnega "insajderskega" vpogleda v našo polpreteklosti, kjer se je pod dokaj spolirano zunanjostjo skrivala vsa zlaganost sistema.
(Vida Kokalj)

"Tomažičev Zlom, retrospektiva nekega obdobja,ki so ga naše generacije izkusile, nas vrača k obujanju spominov. Najbolj se me je dotaknilo v poglavju Narodna sprava leto 1986. Spomnilo me je na leto poprej, ko sem se kot predsednik sindikata na Sekciji za vzdrževanje prog Postojna boril proti zlorabi inštrumenta moralnopolitične primernosti mlade pravnice. Neuspešno, a erozija partije se je neizogibno začela. Knjiga Zlom je pomemben prispevek k ohranitvi spominov na nekdanjo državo, ob katerih se lahko nasmeješ, čeprav včasih tudi z grenkobo."
(Ernest Margon)

Ravnokar prebral sijajno novo knjigo Antona Tomažiča z naslovom Zlom: zgodbe iz Jugoslavije in se veselim pisanja recenzije.
(Marko Pavliha)

Avtor zgodbe pripoveduje tako življenjsko, da se bralcu hitro ustvari občutek, da je vsaj nekatere doživel tudi sam.
(Jernej Letnar Černič)

"Tomažičeva nova knjiga nam nazorno prikazuje kako so nastajali in se utrjevali sprevrženi gospodarski in medčloveški odnosi v času Titove Jugoslavije."
(Jože Strgar)

"To je dobra knjiga, ki nam predstavi izseke dogajanja v bivši Jugi. Sem jo prebrala in jo lahko samo pohvalim."
(Kraševka)

"Objektivno poročanje takratnih razmer ! Zdi se , da se še sedaj vleče podobne vzorce , primere ne bom našteval ! Priporočam branje !!! Avtorju pa vsa pohvala za odlično delo ! Škoda, da knjiga ni bila prenesena na filmsko platno."
(Tadeja Šuštar)

"Delo je res večplastno, predvsem pa zapis o časih, ki so minili; a na nek način še živijo v nas, saj so nas oblikovali."
(Martin Kmetec)

Knjiga Zlom je časovni stroj, s pomočjo katerega se bralec v trenutku znajde v nekih drugih časih. Polpreteklih, kot temu danes rečemo. Gra namreč za zgodbe iz svinčnih časov komunizma, ki niso nastale po spominu v lagodnemu obdobju demorkacije, ampak so bile napisane v času socializma, kot danes mnogi imenujejo jugoslovanski komunizem. V tem je knjiga drugačna, saj je bolj pristna. Prikazuje ljudi, ki so komunizem morali preživeti, kar je mogoče veliko lažje kot pobegniti. Veliko je ironije ali pa suhoparnega opisovanja, ki so ga sodobniki v komunizmu, ki je prepovedoval politično satiro, dojemali kot ironijo. Pisanje je zanimivo, a tudi dinamično, saj je bila knjiga napisana na podlagi scenarija za film, ki je bil odobren, pa luči sveta vendarle ni uzrl zaradi spleta okoliščin. Mogoče bi bil čas, da se to zgodi danes…
(Tino Mamić)

"Bralke in bralce starejše generacije bodo v junakih Tomažičevih zgodb morda prepoznali veliko praks iz njihovega zasebnega in družinskega življenja."
(dr. Jernej Letnar Černič)

"Zgodbe nas na eni strani nostalgično popeljejo v čas naše mladosti, po drugi strani pa opominjajo na prikrit šepet, srh in strah ob dogodkih, ki se ne bi smeli zgoditi."
(Mojca Kunšek)

 


Knjigo lahko dobite tu:

ZLOM kupite tu


 

Vaše odzive lahko pošljete avtorju na tone.tomazic@siol.net